Κύριες Δραστηριότητες
Παραχωρήσεις
single activity slider image

Μορέας

/ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

Ο αυτοκινητόδρομος Μορέας αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Δικτύου (TEN) και είναι ένας σύγχρονος δρόμος υψηλών προδιαγραφών που μείωσε δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο διαδρομής στο εσωτερικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθιστώντας τις διαδρομές από την Αθήνα στην Καλαμάτα και από την Αθήνα στη Σπάρτη εφικτές σε περίπου δύο ώρες.

Παράλληλα, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε αυτοκινητόδρομο, με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και με κεντρική διαχωριστική νησίδα,  συνετέλεσε σημαντικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου ανήλθε σε €1 δισ. και χρηματοδοτείται κατά 30% από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, ενώ το υπόλοιπο 70% καταβάλλεται από την Παραχωρησιούχο εταιρεία (στην οποία η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, συμμετέχει με ποσοστό 71,7%) και αποπληρώνεται μέσω των εισπράξεων από τα διόδια.

Η Σύμβαση Παραχώρησης υπογράφθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2007 και η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης ορίστηκε σε 30 χρόνια.

Συνολικά, ο αυτοκινητόδρομος Μορέας έχει μήκος 205 χλμ. και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 25 κόμβους, 5 δίδυμες σήραγγες συνολικού μήκους 5 χλμ.

KEY INFORMATION

Project:

Μορέας

Type:

Παραχώρηση Αυτοκινητόδρομου

Location:

Πελοπόννησος, Ελλάδα